Foto: srpska info

Plan je da se dokapitalizacijom preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” poveća osnovni kapital HE “Dabar” i nastavi gradnja te hidroelektrane, a ne privatizacija HET.

Ovo tvrde u HET nakon što su objavili da će na narednoj Skupštini akcionara, 21. januara, zatražiti saglasnost za dokapitalizaciju na Banjalučkoj berzi u vrijednosti od 435 miliona KM.
 
Vrijednost planirane dokapitalizacije je za 50 miliona KM veća od vrijednosti akcijskog kapitala društva.
 
U saopštenju HET se navodi da se od 2015. godine vlastitim sredstvima gradi HE “Dabar”, te da je do sada uloženo više od 122 miliona KM u gradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.
 
HET je zajedničko preduzeće ERS i HET.– Dakle, odluka o dokapitalizaciji “Hidroelektrana na Trebišnjici” donesena je da bi se omogućilo povećanje osnovnog kapitala HE “Dabar”, radi obezbjeđivanja sredstava potrebnih za nastavak izgradnje i stavljanja u funkciju ovog objekta od nemjerljivog značaja, ne samo za njihovo poslovanje, već i za cijelu Republiku Srpsku – tvrde u HET.
 
Hidroelektrana “Dabar” u 2025. godini treba da, kako kažu, proizvede dodatnih 272 gigavat-časa električne energije, čime bi se povećala količina električne energije koja se proizvodi iz hidro izvora, za razliku od sadašnje situacije kada je većinska proizvodnja iz termo izvora.
 
– Tako bi se poboljšao energetski bilans u korist električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora – dodaju u HET.  
 
Smatraju da je obezbjeđenje novca dokapitalizacijom na tržištu kapitala logičan potez, ako se ima u vidu da su “Hidroelektrane na Trebišnjici” akcionarsko društvo čijim se akcijama trguje na berzi, te se provodi u potpunosti transparentno, javno i u skladu s važećim pozitivnim propisima.U vezi s tim napominju da je matično preduzeće već obezbijedilo novac koji je neophodan u ovoj dokapitalizaciji za korištenje prava preče kupovine čime će biti obezbijeđen i najmanje postojeći procenat vlasništva, a “Hidroelektrane na Trebišnjici” neće izlagati dodatnim troškovima kamata kojim bi ovo preduzeće bilo izloženo da je sredstva obezbijedilo zaduživanjem.
 
– Svi postojeći akcionari koji 10. februara 2022. godine budu imali to svojstvo mogu učiniti isto – navode u HET.
 
DOBRA GODINA
Proizvodno preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici” završile su prvu polovinu prošle godine sa neto dobiti od oko 5,2 miliona KM uprkos tome što su imali problema s agregatom u Dubrovniku. Prošle godine su premašili plan proizvodnje za 2,3 odsto i proizveli 1.113 gigavat-časova električne energije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )