Foto: Freepik

Lupa vam srce? Dobijate na težini, a "ne jedete ništa"? Mršavite bez razloga? Brzo se zamarate? Depresivni ste? Koža vam je suva? Imate nepravilne menstruacije i akne? Opada vam kosa?

Sve to mogu da budu zamaskirani simptomi hormonske neravnoteže u organizmu, koje ste prepisivali nekim drugim uzrocima.

Hormoni koordinišu različite funkcije u organizmu, signalizirajući tijelu koja jedinjenja da stvara i koje biohemijske procese da sprovodi. Naučnici su do sada identifikovali više od 50 hormona u ljudskom tijelu koji se stvaraju u žlijezdama sa kojima čine endokrini sistem.

Hormoni kontrolišu različite tjelesne procese, uključujući metabolizam, varenje, rast i razvoj, seksualnu funkciju i reprodukciju, ciklus spavanja i budnosti, raspoloženje...

Ako imate previše ili premalo jednog ili više hormona, u tijelu će doći do značajnih promjena i ono neće moći više da "radi kao mašina".

Neke promjene je potrebno hitno liječiti, dok druge možda neće ugrožavati zdravlje, ali će negativno uticati na kvalitet života.

Neplodnost, dijabetes ili bolesti štitaste žlijezde mogu imati bezazlene simptome poput utrnulosti u rukama, žeđi, nemogućnosti tolerisanja niske ili visoke temperature, umora i anksioznosti. Iako se, na žalost, mnogi hormonski poremećaji ne mogu spriječiti i izbjeći, možete da pratite svoje opšte zdravstveno stanje i promjenom ponašanja pomognete svom tijelu da održava hormone u ravnoteži.

Najmanje što možete da uradite je da se zdravo i uravnoteženo hranite, redovno budete fizički aktivni, smanjite reakciju na stres, potrudite se da imate dovoljno kvalitetnog sna i da prestanete da pušite i pijete alkohol.

Evo nekoliko znakova koji signaliziraju da vaši hormoni nisu u ravnoteži:

1. Neredovan menstrualni ciklus

Kod žena, redovan menstrualni ciklus (21-35 dana) je dobar pokazatelj hormonske ravnoteže. Neredovne menstruacije mogu ukazivati na hormonski disbalans.

2. Variranje tjelesne težine

Ako vaša tjelesna težina ostaje stabilna bez drastičnih promjena u ishrani ili fizičkoj aktivnosti, to je znak da su vaši hormoni u ravnoteži. Naglo mršavljenje ili dobijanje na težini može ukazivati na probleme sa hormonima. Hormoni leptin i grelin regulišu osjećaj gladi. Ako oni nisu u redu, imaćete pojačan apetit i osjećaćete stalnu glad ili sitost.

3. Loš san

Hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji sna. Ako imate isprekidan san i budite se umorni, to je dobar znak da vaši hormoni nisu u redu.

4. Promjene raspoloženja

Hormoni utiču na i naše raspoloženje. Ako se osjećate emocionalno nestabilno, imate česte promjene raspoloženja, osjećate pojačanu nervozu ili bijes, to može biti znak hormonskog disbalansa.

5. Zdravlje kože i kose

Ako imate kožu sklonu aknama ili kosu koja pretjerano opada, to može biti znak da su vaši hormoni u neravnoteži, prenosi "Politikin magazin".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )