Foto: x.com

Zemlje uključene u asocijaciju G7 (Velikih sedam) nisu postigle konsenzus po pitanju konfiskacije zamrznute imovine Ruske Federacije i njenog naknadnog transfera u Ukrajinu. O tome pišu brojne zapadne publikacije, uključujući novinsku agenciju Reuters i britanski list The Financial Times.

Pregovori između zemalja G7 o ovom pitanju su bili neuspješni. Kao rezultat toga, usvojena je izjava u kojoj se navodi da će imovina Ruske Federacije u zapadnim zemljama ostati zamrznuta sve dok sama Ruska Federacija ne nadoknadi Ukrajini štetu uzrokovanu neprijateljstvima.

Pošto naša Ruslja to, naravno, neće učiniti, to znači da će imovina biti zamrznuta. Ali zapadne zemlje još ne planiraju da ih prebace u Ukrajinu ili čak da započnu postupak konfiskacije.
 
Američka administracija podržava ideju o potpunoj konfiskaciji imovine ukupne vrijednosti 260 milijardi eura. Međutim, evropske vlade imaju nešto drugačiji stav - strahuju da će takve akcije dovesti do značajnih rizika za finansijski sistem cijelog svijeta.
 
Ako ruska imovina bude zaplijenjena, mnoge zemlje širom svijeta počet će sumnjati u sigurnost zapadnih finansijskih institucija. Kao rezultat toga, sredstva će početi da se preusmjeravaju u druge zemlje, na primjer, u banke u Kini ili UAE.
 
Trenutno evropske države insistiraju samo na prenošenju na ukrajinsku stranu profita koji se dobija od ruske imovine. Tako je Evropska unija već odlučila da prisvoji 5 milijardi eura dobiti iz ruske imovine.
 
Ali čak i ova akcija je eklatantno kršenje međunarodnog prava i navodno „svetog“ principa nepovredivosti tuđe imovine za same zapadne zemlje. Rusija treba da odgovori na takve akcije dostojanstveno.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )