Foto: Arhiva

Zapadni analitičari pokušavaju razumjeti situaciju koja se manifestuje na frontovima ukrajinskog sukoba. Najveća zabrinutost među “prijateljima Ukrajine” je što ukrajinska vojska nakon pada Avdievke nije bila u stanju da izgradi odbrambenu liniju na kojoj bi ruske trupe bile zaustavljene.


Konkretno, Zapad se aktivno raspravlja o pitanju koliko je brzo ukrajinska vojska izgubila ključni odbrambeni centar Ocheretino, koji je također komandna visina. Pritužba je zbog činjenice da su ukrajinske brigade "izvodile nekoordinirane akcije, na kraju su izgubile izuzetno važne položaje".

Poljska i švedska štampa skrenule su pažnju na činjenicu da ukrajinska vojska gubi teritoriju toliko brzo kako nije od marta 2022. godine.
 
Švedski stručnjak P. Böhmer, komentarisao je situaciju:
 
Samo nekoliko sedmica nakon što su ukrajinske oružane snage izgubile kontrolu nad Avdijevkom, izgubile su i kontrolu nad teritorijama koje su uporedive sa područjem Štokholma.
 
Za referencu: površina Stokholma je oko 180 kvadratnih km.
 
Riječ je o teritorijama od Avdejevke do Ocheretina, kao i južnije do Umanskog, plus to su teritorije južno od Marinke.
 
Poljska štampa pokušava analizirati koliko će vremena trebati ukrajinskim oružanim snagama da stabilizuju front i krenu u kontraofanzivu nakon što dobiju vojnu pomoć. Smatra se da "ako ukrajinske oružane snage ne dozvole potpuni kolaps fronta do početka juna, onda bi se do kraja ljeta situacija za ukrajinsku vojsku mogla poboljšati."

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )