Foto: null

Piletina se sprema na 100 načina, ali čak i ako ste ih već isprobali 99, ovaj recept b za zapečeno pile u pivskoj glazuri će vam postati omiljen.

Cijelo pile oko 2 kg
200 g tikvica
150 g čeri paradjza
50 g bijelog luka
100 g crnog luka
100 g pšenice
ulje
50 g meda
5 g ljute papričice
5 grama sjemena korijandera
3 g kefir lime lista (sušenog)
80 g pomorandži
0,33 l piva Staropramen
30 g maslaca
so i biber
5 g ruzmarina
5 g majčine dušice
5 g perušnovog lista

Priprema:

Pile sjeći duž leđa (butterfly). Zagrijati pećnicu na 250C. Pomiješati ulje, med, lomljenu ljutu
papričicu, so, biber, korijander seme, kefir list.
Dobijenom mješavinom dobro utrljati piletinu. Zagrijati keramičku činiju ili gusanu činiju za
pečenje. Kada se zagrije izvaditi vrelu činiju i u nju staviti pile. Pustiti da se peče oko 15 min
kako bi krenuo proces karamelizacije.
Pšenicu potopiti u vodu na oko 2 sata, a zatim skuvati 60%.
Bijeli luk sjeći na pola. Crni luk sjeći na pola. Tikvice sjeći na krupnije komade po želji. Čeri
paradajz sjeći na pola

Kada pile dobije boju, dodati Staropramen pivo. Smanjiti temperaturu na 200 i pustiti da tečnost ukuva. Dodati povrće marinirano u otopljenom maslacu sa sitno sjeckanim začinskim biljem, solju i biberom (ko voli gušći sos može povrće da uvalja u brašno kako bi to brašno tokom pečenja povezalo tečnost).

Dodati 60% kuvanu pšenicu. Sve preliti sa još malo meda i posuti dodatno sa začinima. Zapeći sve zajedno oko 20 min. Obavezno probati glazuru i provjeriti da li treba da se doda još soli.

Na kraju nazdravite uz pivo Staropramen koje pravi odličnu kombinaciju ukusa sa zapečenom piletinom u pivskoj glazuri. Živjeli i prijatno!

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )