Foto: Freepik

Marelice su jedna od voćki koje su od maja pa do kraja avgusta na listi sezonskih namirnica, a posjeduju veliku hranljivu vrijednost.

Kako su pokazala naučna istraživanja, posebno se ističu vitamini A i C, te kalcijum i mangan, a ovi mali plodovi sadrže i fitonutrijente, poput beta-karotena, ali i polifenola, koji igra važnu ulogu u zaštiti od oksidativnog oštećenja ćelija uzrokovanog slobodnim radikalima.

Struka kaže da su bogate beta-karotenoidima i ksantofilima, koji doprinose zaštiti zdravlja očiju,  a takođe, redovnim konzumiranjem marelica možemo osnažiti naš organizam i zaštititi ga od upalnih procesa zahvaljujući katehinima, hranljivim tvarima koje marelice posjeduju.

Još 2000. godine prije nove ere ovo voće se uzgajalo u Kini, a ondje su ga smatrali voćem koje pridonosi ljepoti kože i produžava život.

Tek kasnije, kada su istraživanja pokazala da su marelice plodovi prepuni jakih antioksidansa, beta-karotena i vitamina C, postaje jasno zašto su dobile takvu reputaciju.

Zašto marelice čuvaju mladolikost?

Vitamin A, koji nastaje u našem organizmu konzumiranjem marelica, poznat je i po nazivu retinol, pomaže u očuvanju vida, čuva imunološki sistem, te štiti i podmlađuje kožu, pa je odličan saveznik u borbi protiv bora.

Kako 100 grama ovoga mirisnog voća sadrži čak 10 mg C vitamina, možemo reći da naše tijelo dobija kroz marelice antioksidanse koji osiguravaju pravilnu sintezu kolagena, spoja koji je potreban da bi se sačuvala elastičnost i vitalnost kože, kostiju, noktiju i kose.

Osim toga, ovaj vitamin pomaže apsorpciju željeza u organizmu, a pokazao se korisnim i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Odlične za regulisanje tjelesne težine

Svježe ili sušene, marelice su dobar izvor vlakana i upravo ih zato nutricionisti preporučuju za zdravu probavu, što tijelo oslobađa toksina. Kako dijetalna vlakna doprinose zdravom probavnom sistemu, ona održavaju i pravilan metabolizam. Marelice nisu kalorične pa su izvrstan međuobrok kojim nećete unijeti previše kalorija, a smanjićete osjećaj gladi.

U svim kombinacijama

Ovo voće možete jesti na bezbroj načina - možete ih stavljati u smutije, jesti u kombinaciji sa zobenim pahuljicama ili samo s jogurtom ili svježim sirom.

Ali one su izvrstan dodatak i slanim jelima, u salatama s lisnatim povrćem, orašastim plodovima ili feta sirom.

Salata sa marelicama i feta sirom

Sastojci:

4 marelice

2 krastavca

150 g feta sira

zelena salata ili matovilac

tostirane sjemenke susama

Za dresing:

cijeđeni limun

maslinovo ulje

so

Priprema:

Marelice operite i izrežite na polovine. Stavite ih na zagrijanu gril tavu, posušene i bez začina, te kada je jedna strana grilovana, okrenite ih na drugu stranu. Dovoljno je par minuta.

Očistite krastavac i izrežite na kolutiće. U posudi pripremite dresing - iscijedite sok od limuna, dodajte malo ulja i soli, te promiješate. 

Na bazu od salate, s krastavcem i feta sirom koji ste izrezali na kockice, stavite marelice, začinite dresingom i na kraju dodajte tostirane sjemenke susama.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )