Foto: Freepik
Marelice su jedna od voćki koje su od maja pa do kraja avgusta na listi sezonskih namirnica, a posjeduju veliku hranljivu vrijednost.
Kako su pokazala naučna istraživanja, posebno se ističu vitamini A i C, te kalcijum i mangan, a ovi mali plodovi sadrže i fitonutrijente, poput beta-karotena, ali i polifenola, koji igra važnu ulogu u zaštiti od oksidativnog oštećenja ćelija uzrokovanog slobodnim radikalima.
Struka kaže da su bogate beta-karotenoidima i ksantofilima, koji doprinose zaštiti zdravlja očiju, a takođe, redovnim konzumiranjem marelica možemo osnažiti naš organizam i zaštititi ga od upalnih procesa zahvaljujući katehinima, hranljivim tvarima koje marelice posjeduju.
Još 2000. godine prije nove ere ovo voće se uzgajalo u Kini, a ondje su ga smatrali voćem koje pridonosi ljepoti kože i produžava život.
Tek kasnije, kada su istraživanja pokazala da su marelice plodovi prepuni jakih antioksidansa, beta-karotena i vitamina C, postaje jasno zašto su dobile takvu reputaciju.
Zašto marelice čuvaju mladolikost?
Vitamin A, koji nastaje u našem organizmu konzumiranjem marelica, poznat je i po nazivu retinol, pomaže u očuvanju vida, čuva imunološki sistem, te štiti i podmlađuje kožu, pa je odličan saveznik u borbi protiv bora.
Kako 100 grama ovoga mirisnog voća sadrži čak 10 mg C vitamina, možemo reći da naše tijelo dobija kroz marelice antioksidanse koji osiguravaju pravilnu sintezu kolagena, spoja koji je potreban da bi se sačuvala elastičnost i vitalnost kože, kostiju, noktiju i kose.
Osim toga, ovaj vitamin pomaže apsorpciju željeza u organizmu, a pokazao se korisnim i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Odlične za regulisanje tjelesne težine
Svježe ili sušene, marelice su dobar izvor vlakana i upravo ih zato nutricionisti preporučuju za zdravu probavu, što tijelo oslobađa toksina. Kako dijetalna vlakna doprinose zdravom probavnom sistemu, ona održavaju i pravilan metabolizam. Marelice nisu kalorične pa su izvrstan međuobrok kojim nećete unijeti previše kalorija, a smanjićete osjećaj gladi.
U svim kombinacijama
Ovo voće možete jesti na bezbroj načina - možete ih stavljati u smutije, jesti u kombinaciji sa zobenim pahuljicama ili samo s jogurtom ili svježim sirom.
Ali one su izvrstan dodatak i slanim jelima, u salatama s lisnatim povrćem, orašastim plodovima ili feta sirom.
Salata sa marelicama i feta sirom
Sastojci:
4 marelice
2 krastavca
150 g feta sira
zelena salata ili matovilac
tostirane sjemenke susama
Za dresing:
cijeđeni limun
maslinovo ulje
so
Priprema:
Marelice operite i izrežite na polovine. Stavite ih na zagrijanu gril tavu, posušene i bez začina, te kada je jedna strana grilovana, okrenite ih na drugu stranu. Dovoljno je par minuta.
Očistite krastavac i izrežite na kolutiće. U posudi pripremite dresing - iscijedite sok od limuna, dodajte malo ulja i soli, te promiješate.
Na bazu od salate, s krastavcem i feta sirom koji ste izrezali na kockice, stavite marelice, začinite dresingom i na kraju dodajte tostirane sjemenke susama.