Foto: pixabay

Jedan od osnovnih koraka prilikom kuvanja tjestenine je soljenje vode u kojoj ćete skuvati tijesto. Ako ste ikada zaboravili na taj korak, vjerojatno ste primijetili da ukus tijesta nije baš dobar te ga ne može popraviti čak ni najukusniji umak.

Tradicionalni recepti nalažu soljenje vode prije kuvanja tjestenine, no što o toj temi kažu istraživanja? Naučno govoreći, postoji samo jedan valjan razlog za soljenje vode za tjesteninu – na taj način se ravnomjerno zasoli svaki komad tijesta, izvana i iznutra. U kulinarskim školama kuvare se podučava začinjavanju jela pomalo, od prvog koraka, jer to pojačava svaki sastojak i stvara postupne, složenije ukuse. Ista se filozofija primjenjuje pri kuvanju tjestenine gdje soljenje vode predstavlja postavljanje temelja za odličan obrok, piše tportal.
 
Što se tiče količine soli, većina stručnjaka preporučuje oko 6 grama soli na nešto malo manje od 4 litre vode ili na 450 g tjestenine. Nakon što se sol otopi voda za kuvanje tjestenine trebala bi biti lagano zasoljena, nikako prejako slana. Ta količina soli nije zabrinjavajuća. Naime, tjestenina neće upiti cijelu količinu soli. Procjenjuje se da 450 g tjestenine apsorbira samo oko četvrtinu te količine soli.
 
Kuhinjska so, košer so, morska so … bilo koja od ovih vrsta soli biće dobar izbor, no izbjegavajte jodiranu so jer će tjestenini dati loš ukus. Ako koristite so čije zrno je sitnije od košer soli, prvo dodajte žlicu soli pa dodajte još malo po ukusu.
 
I za kraj, kada savršeno kuvanu tjesteninu pomiješate s umakom, nemojte odmah bacati vodu u kojoj se kuvala tjestenina. Skrobna, slana voda od tjestenine čarobni je dodatak koji će vašem jelu dati ukus baš poput onog iz restorana.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )