Foto: Shutterstock

Sigurno u kuhinji imate omiljen i pouzdan tiganj koji koristite gotovo uvijek uprkos tome što je djelimično izgreban i uništen. Možda mislite da je to bezazleno, ali doktori upozoravaju da to može naštetiti vašem zdravlju i čak vas dovesti u opasnost od raka.

Doktorka Poonam Desai objavila je snimak na kojem objašnjava zbog čega brzo baca svoje izgrebane tiganje. Rekla je pritom da ne koristi tiganje sa neprijanjajućim slojem koji su zadržali ogrebotine, jer mogu da ostave milione mikroplastike u našoj hrani, prenosi Klix.ba.
 
Mikroplastika predstavlja sitne plastične čestice veličine manje od pet milimetara i često nevidljive golim okom. Mogu nastati kao rezultat razgradnje veće plastike, ali su takođe prisutne u odeći i kućnim proizvodima. Mogu uzrokovati i hormonsku neravnotežu, probleme s plodnošću, pa čak i povećati rizik od tumora. Nazivaju ih "endokrini disruptori".
 
Endokrini sistem je mreža žlijezda i organa smještenih u našem tijelu i odgovoran je za regulaciju niza tjelesnih funkcija kroz oslobađanje hormona.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )