Foto: Pixabay

Spavanje u prostoriji s malo ili nimalo ventilacije uzrokovaće loš kvalitet vazduha, neravnotežu vlažnosti i više zdravstvenih problema. Kvalitet sna će biti smanjen, a vremenom postoji povećan rizik i od alergija, kao i drugih zdravstvenih tegoba.

Kada svjež vazduh ne cirkuliše redovno, vazduh u kući postaje bogat ugljen-dioksidom i siromašan kiseonikom. Dugoročno, to i te kako može biti opasno po zdravlje. Ustajali vazduh se ne može osloboditi i ostaje u neprovjetrenoj spavaćoj sobi. Recikliranje starog vazduha i njegovo zadržavanje u prostoriji izazvaće fluktuacije u stepenu vlažnosti.
 
Ako je, vazduh u prostoriji vlažan i ustajao, brzo će se formirati buđ koja je veoma opasna po zdravlje. Produžena izloženost visokoj vlažnosti može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, poput ekcema, bolesti pluća, oštećenja nervnog sistema. Loša ventilacija nije jedini uzrok visoke vlažnosti i buđi, ali može doprineti. Koje su česte posljedice spavanja u neprovjetrenoj prostoriji:
 
Loš kvalitet spavanja
Najčešći fizički simptom spavanja u prostoriji s lošom cirkulacijom vazduha je nedostatak kvalitetnog sna. Nedostatak svježeg vazduha i kiseonika može prekinuti ciklus spavanja i izazvati nesanicu, isprekidan san ili čak apneju u snu. Nedostatak sna može dovesti do drugih zdravstvenih problema, ali se najčešće manifestuje u vidu umora i smanjene energije. Stalni umor negativno utiče na performanse ljudi, produktivnost i emocije i može imati trajni efekat na mentalno zdravlje. Spavanje sa otvorenim prozorom možda neće riješiti sve ove probleme, ali bi moglo da donese bolji kvalitet sna i veći nivo energije.
 
Problemi s mentalnim zdravljem
Zbog nedostatka adekvatnog sna i kiseonika, mozak će da pati. Osoba koja je neispavana i čiji mozak ne dobija dovoljno kiseonika tokom noći neće biti u stanju da se dobro fokusira i imaće ozbiljan problem s koncentracijom. Produženi nedostatak sna i umor takođe mogu dovesti do problema sa mentalnim zdravljem, kao što su depresija i anksioznost. Dobar raspored spavanja je od vitalnog značaja za mnoge aspekte zdravlja, a odgovarajuća ventilacija je neophodna za zdrav san.
 
Povećan rizik od alergija
Naročito u kućama s problemima vlage ili buđi, loša ventilacija može povećati rizik od alergija. Najčešće se javljaju alergije na prašinu, spore buđi, paršinu… A problem mogu predstavljati i bakterije koje su se razmnožile zbog pretjerane vlage.
 
Glavobolje
Nizak nivo kiseonika utiče na mozak na nekoliko načina, a ne samo na mentalne performanse ili raspoloženje. Loš kvalitet vazduha može dovesti do glavobolje, bilo povremene ili hronične. Glavobolje može izazvati i manjak sna.
 
Mučnina i vrtoglavica
Nagomilavanje bakterija u vazduhu, nedostatak svježeg vazduha i loša cirkulacija vazduha mogu izazvati vrtoglavicu i mučninu. Nedostatak sna i glavobolja, koji su takođe simptomi neadekvatne ventilacije, mogu dovesti do mučnine tokom dužeg perioda.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )