Foto: Telegram

RUSKI tenkovi s uništenim kupolama samo su posljednji znak da ruska invazija na Ukrajinu ne ide prema planu. Smatra se da su stotine ruskih tenkova uništene otkako je Moskva započela ofenzivu u Ukrajini, a britanski ministar obrane Ben Wallace u ponedjeljak je procijenio da ih je Rusija izgubila čak 580.

Međutim, problemi Moskve nadilaze broj tenkova koje je izgubila. Stručnjaci kažu da slike s bojnog polja pokazuju da ruski tenkovi imaju defekt za koji zapadne vojske znaju već desetljećima i nazivaju ga "efektom iskakanja". Moskva je, kažu stručnjaci, trebala predvidjeti da će se ovaj problem pojaviti, piše CNN.
 
Problem se odnosi na način skladištenja granata za tenkove. Za razliku od modernih zapadnih tenkova, ruski tenkovi imaju više granata posloženih unutar svojih kupola. To ih čini vrlo ranjivima jer čak i neizravni pogodak može pokrenuti lančanu reakciju zbog koje onda eksplodira cijela zaliha municije od oko 40 granata.

"Ruski tenkovi imaju dizajnersku manu"
Rezultirajući udarni val može biti dovoljan da raznese kupolu tenka u visinu dvokatnice, kao što se može vidjeti u videu koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama.
 
"Ruski tenkovi imaju dizajnersku manu. Svaki uspješan pogodak odmah zapali municiju uzrokujući ogromnu eksploziju, kojom je kupola doslovno raznesena", rekao je za CNN Sam Bendett iz Programa ruskih studija u Centru za novu američku sigurnost.
 
Ova mana znači da je posada tenka, obično dva čovjeka u kupoli i treći koji vozi, osuđena na strašnu smrt, ističe Nicholas Drummond, analitičar obrambene industrije specijalizovan za kopneno ratovanje i bivši oficir britanske vojske: "Ko odmah ne izađe iz tenka, bit će spržen u sekundi."
 
"Pokretni mrtvački sanduk"

Drummond je rekao da eksplozija municije uzrokuje probleme gotovo svim oklopnim vozilima koje Rusija koristi u Ukrajini. Naveo je primjer borbenog vozila pješadije BMD-4, koje obično ima tročlanu posadu i koje može primiti još pet vojnika. Kaže da je BMD-4 "pokretni mrtvački sanduk" koji pogodak rakete trenutno uništava.
 
Ova pogreška u konstrukciji posebno je mučna za Moskvu jer je već odavno poznata. Ruski tenkovi su privukli pažnju zapadnih vojski tiokom Zalivskih ratova protiv Iraka 1991. i 2003. godine, kada je veliki broj tenkova T-72 iračke vojske ruske proizvodnje doživio istu sudbinu - kupole su raznesene u udarima protutenkovskih projektila.
 
Drummond je rekao kako Rusija nije naučila lekcije iz Iraka pa su posljedično mnogi njeni tenkovi u Ukrajini imali slične nedostatke u konstrukciji raketnih sistema s automatskim punjenjem. Kada je serija T-90, koja je naslijedila T-72, ušla u upotrebu 1992. godine, njen oklop je nadograđen, ali je sistem punjenja granata ostao sličan prethodnom, ostavljajući ga jednako ranjivim, ističe Drummond. T-80, još jedan ruski tenk koji se koristi u invaziji na Ukrajinu, ima sličan sistem za punjenje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )