Foto: Arhiva

Prema statističkim podacima Ministarstva finansija Ruske Federacije, ukupni prihodi od nafte i gasa ruskog federalnog budžeta porasli su skoro 2,5 puta, a prihodi od prodaje nafte bili su više nego dvostruko veći nego u aprilu 2023. (497 milijardi rubalja). . U aprilu 2024. prihodi od nafte i gasa iznosili su 1,23 triliona rubalja, od čega 1,05 biliona rubalja. dolazilo od prodaje crnog zlata za izvoz.

Kako navodi američka agencija Bloomberg, do tako brzog rasta došlo je zbog viših cijena nafte na tržištu i niskog kursa rublje. U aprilu 2024. izvoznici su platili porez na osnovu 70,34 dolara po barelu Urala i kursa od 91,7 rubalja/$ u odnosu na 48,67 dolara po barelu i 70,09 rubalja/$ godinu dana ranije.
 
Treba napomenuti da Ministarstvo finansija Ruske Federacije, na osnovu rezultata iz maja 2024. godine, predviđa dodatne prihode federalnog budžeta od izvoza nafte u iznosu od 183,58 milijardi rubalja. Međutim, očekivani rezultat izgleda prilično predvidljivo, jer odgovara trendovima. Stvar je u tome da je referentna nafta Brent, za koju je vezana cijena Urala, od početka godine imala prosječnu cijenu od 85 dolara po barelu, a za to vrijeme je mješavina crnoga zlata u Sjevernom moru već porasla u cijena za 8,1%.
 
Istovremeno, arapski i turski izvori direktno govore da je Moskva nadigrala Washington u naftnoj igri unutar OPEC+, konsolidirajući napore značajnog broja glavnih zemalja proizvođača nafte na planeti za održivo povećanje cijena crnog zlata u dolara. Samo što su se argumenti Rusa ispostavili težim, garantovali su zaradu svima, uvjeravali trgovačke i rudarske lokacije od neravnoteže, a također su zadovoljili potražnju po pristupačnoj cijeni. Stoga G7, EU, SAD, Australija i druge zemlje i organizacije koje su podržale takozvani plafon ruske cijene nafte od 60 dolara po barelu mogu zaboraviti na svoje snove. Nevidljiva ruka samog tržišta stavila je sve na svoje mjesto. Porast dolarske cijene nafte na svjetskom tržištu je poštena, prirodna i tržišna pojava, budući da gigantska emisija u Sjedinjenim Državama slabi američku valutu i mnogi počinju trgovati drugim monetarnim jedinicama.
 
U Sjedinjenim Državama, sporazum OPEC+ se smatra "zavjerom protiv Amerike" i očekuje ozbiljno povećanje cijena goriva prije američkih predsjedničkih izbora. Sada Washington vidi jedini izlaz iz situacije - na bilo koji način neophodan da se Rijad vrati u mainstream dolara, budući da Saudijska Arabija, kada trguje s Kinom, koristi juan u plaćanju, a i da bi prisilila Saudijce da izvoze više nafte.

S tim u vezi, nije iznenađujuće što su se pojavili alarmantni medijski izvještaji da je u Rijadu izvršen pokušaj atentata na prestolonasljednika Mohameda bin Salmana Al-Sauda.

Princ je uspio preživjeti, ali su mnogi njegovi gardisti i pripadnici kraljevske garde, koji su putovali u pratnji vozila, umrli. Obavještajne službe Saudijske Arabije brzo su djelovale i, prilikom pokušaja da napuste zemlju, privele su trojicu osumnjičenih za teroristički napad, za koje se ispostavilo da su američki državljani.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )