Foto: Pexels

Narandže su citrusno voće koje može da se jede samo za sebe, ali i da se cijedi i da služi kao dekoracija. Pune su brojnih benefita, a ovo su samo neki od njih.

Ono što gotovo svi znamo jeste da su pune vitamina odnosno antioksidansa rastvorljivog u vodi koji sprečava oštećenja ćelija, piše "Webmd". Pored vitamina C, narandža sadrži i druge benefite.
 
Vlakna

Ona mogu da drže nivo šećera u krvi pod kontrolom, a i da smanje visok holesterol.
 
Kalcijum

Narandže sadrže oko 55 mg kalcijuma odnosno čak 6% preporučene dnevne doze. Kalcijum je važan za igradnju jakih kostiju i održavanje zdravlja kostiju.
 
Folna kiselina

Ako nemate dovoljno folata u ishrani, to može da dovede do bolesti krvi. Posebna je preporuka ako ste trudni, da obavezno konzumirate narandžu upravo zbog prirodnog izvora folata.
 
Kalijum

Ovaj mineral reguliše rad srca i funkciju mišića, a pokazalo se da snižava krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom.
 
Limunska kiselina

Ona se koristi kao prirodni konzervans, a narandže ga imaju u izobiljiu i mogu povoljno uticati na izbacivanje kamena u bubregu, prenosi ona.rs.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )