Foto: pixabay

Odluka o prekidu braka, ili duge veze, vrlo je teška i parovima često trebaju mjeseci, a ponekad i godine da konačno priznaju da je kraj. Međutim, kad je u pitanju iniciranje prekida, istraživanja pokazuju da je jasno ko je taj koji potegne konačan rez - u zapadnim heteroseksualnim vezama to su žene.

Premda statistikama u SAD-u oko 70 posto žena inicira razvod, a kad su u pitanju visokoobrazovane žene, ta brojka raste na 90 posto. U Velikoj Britaniji žene su podnijele zahtjev za razvod u 62 posto slučajeva.
 
Zahvaljujući novom zakonu u nekim zemljama koji dozvoljava razvod braka bez dokazivanja krivice i argumenata, olakšani pristup mogao bi otvoriti vrata još većem broju žena, piše BBC. No, zašto su žene te koje češće pokreću razvod?
 
Važnost nezavisnosti

Ne treba zaboraviti da je u većini društava i kultura razvod relativno nedavna pojava. Na primjer, prije 1914. razvod je u Velikoj Britaniji bio prilično neuobičajen. U prosjeku se razvodio jedan na 450 parova u prvoj dekadi 20. vijeka. Danas se u toj zemlji godišnje razvede više od 100.000 parova dok ih se u SAD-u razvede polovina.
 
“Budući da je materijalna nezavisnost preduslov da bi žena mogla izaći iz braka, bilo sama ili s djecom, to je vrlo teško izvesti ako sama ne zarađuje. Osim toga, kako su se rodne uloge zakomplikovale i kako žene stiču finansijsku nezavisnost, tako se češće javljaju i bračni konflikti”, ističe Heidi Kar, psihologinja i stručnjakinj za nasilje u porodici.
 
Drugim riječima, sve veća zaposlenost omogućila je ženama da odlaze iz nesretnih brakova po prvi put u istoriji – više nisu materijalno bile vezane za partnere u vezama koje su nasilne ili u kojima se zanemaruju njihove potrebe. Stoga su žene u puno većoj mjeri počele pokretati razvode.
 
Ovo takođe objašnjava zašto se akademski obrazovane žene češće odlučuju za razvod, često su materijalno sigurnije.
 
Emocije i društveni faktori

No, sama materijalna sigurnost ne objašnjava u potpunosti zašto žene toliko prevode u pokretanju razvoda, a i zašto taj postotak konstantno raste.
 
Stručnjaci kažu da žene često, kad stupaju u brak, imaju puno veća očekivanja za ispunjavanjem emosionalnih potreba od muškaraca, a to može dovesti do razočaranja. Psihologinja Gilza Fort-Martinez kaže da muškarci u pravilu imaju nižu emocionalnu inteligenciju od žena što dovodi do toga da žene osjećaju kao da nemaju potrebnu podršku i da odrađuju veći dio “emocionalnog posla” u vezi.
 
Razvijenija emocionalna inteligencija takođe govori o tome da su žene primarni komunikatori u vezi pa će vjerovatno prije potegnuti neko pitanje ili problem koji na kraju može dovesti do razvoda. Istovremeno, čini se da emotivno manje dobijaju iz braka – oženjeni muškarci žive duže i zarađuju više prema istraživanjima. Žene postaju preopterećene i pod stresom jer uglavnom preuzimaju domaćinstvo i brigu o djeci uz vlastite poslove.
 
Osim toga, žene generalno imaju više prijatelja od muškaraca pa samim time imaju bolju podršku u prelaznom periodu na samački život. Ako se tome pridoda i činjenica da žene češće dobivaju starateljstvo nad djecom, one mogu osjećati da će manje toga izgubiti.
 
Uprkos negativnim stranama razvoda žene rjeđe žale. Samo 27 posto njih je reklo da žali što se razvelo u odnosu na 39 posto muškaraca.
 
Osiguranje

Žene koje se rastave od partnera bez sudskog postupka rizikuju finansijsku nesigurnost. Stoga će one češće pokrenuti parnicu kako bi osigurale finansijsku pomoć za djecu.
 
Kako bilo, razvod je uvijek težak i kompleksan. U nekim slučajevima ova odluka znači još godine nesretnog odnosa dok za neke to znači samo praktičan potez za finansijsko rješenje.
 
Ono što je posve jasno jest to da određeni faktori, poput boljeg materijalnog statusa žena, nejednakosti u emocionalnim potrebama i kućanskim poslovima, dodove do toga da stopa razvoda raste.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )