Foto: Privrednik

Zapadni naftni giganti ostvarili su rekordan profit u prethodnoj godini isključivo zbog sukoba u Ukrajini i bilo bi "pošteno" podijeliti taj novac sa Kijevom, poručio ukrajinski ministar energetike


Velike naftne i gasne kompanije ostvarile su rekordne profite usljed sukoba u Ukrajini i trebalo bi da jedan njihov dio prebace Kijevu za obnovu infrastrukture zemlje, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galušenko u intervjuu za "Politiko".
 
Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji tokom prošle godine kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini dovele su do skoka cijena i nepredvidivih fluktuacija na tržištu energenata.
 
Naftni giganti "Šel", "Egzon Mobil", "Ševron" i "Total Enerdžis" ostvarili su tokom prethodne godine profit u zbirnom iznosu od 196,3 milijarde dolara, što predstavlja rekord za tu industriju.
 
"Smatram da bi bilo pošteno podijeliti ovaj novac sa Ukrajinom. Mislim na to da nam pomognu da obnovimo, da obnovimo energetski sektor", rekao je Galuščenko tokom posjete Briselu i dodao da je rekordan profit ostvaren isključivo zbog sukoba u njegovoj zemlji.
 
Prema najskorijim procjenama ukrajinske vlade, Svjetske banke, Evropske komisije i UN, troškovi rekonstrukcije i oporavka Ukrajine iznosiće preko 400 milijardi dolara.
 
Ukrajinski ministar energetike je takođe pozvao Zapad da preduzme dalje korake kako bi se rplešio rupa u sankcijama koje omogućavaju ruskim proizvođačima energije da nastave izvoz.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )