Foto: Anadolija

ZANZIBAR - Virus korona je ostavio traga u brojnim sferama života u mnogim zemljama, pa tako i na sam način pozdravljanja među ljudima, javlja agencija Anadolija.

Naime, predsjednik Tanzanije Džon Magufuli je u utorak tokom susreta u u Zanzibaru opozicionog političara u toj zemlji Malima Seifa Šarifa Hamada pozdravio tako što su nogama simulirali uobičajeno rukovanje kako bi izbjegli moguću zarazu virusom korona.


Ljudi su i u drugim zemljama počeli s novim načinima pozdravljanja bez dosadašnjeg rukovanja, kako bi umanjili rizik od zaraze virusom korona i spriječili njegovo širenje.


Jedan od primjera je i slučaj njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera koji se nije rukovao s kancelarkom Angelom Merkel zbog epidemije virusa korona.


Merkel je u ponedjeljak stigla na samit integracija i nije se rukovala s prisutnim. Međutim, do nje je sjedio ministar Zehofer kojem je pružila ruku. Njemački ministar je odbio rukovanje uz riječi: "Ne, ne." Njemačka kancelarka se samo nasmijala na to i kazala da razumije.


Povjerenica savezne vlade za integraciju Anet Cidmann-Mauz, pozdravila je Zehofera blagim naklonom.


Ministar Zehofer je prošle sedmice odlučio da se zbog virusa korona ne rukuje ni s kim.


Virus korona je pokrenuo globalni alarm, a, uključujući Kinu kao epicentar širenja, od njega je preminulo 2.945 ljudi, dok je potvrđenih slučajeva zaraze više od 80.000.


Osim Kine, zaraza virusom korona zabilježena je u najmanje 73 države, sa više od 10.000 oboljelih od bolesti koju uzrokuje ovaj virus.


Svjetska zdravstvena organizacija, koja je ranije proglasila međunarodni zdravstveni alarm, podigla je nivo opasnosti od virusa korona sa "visok" na "veoma visok".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )