Foto: RAS SRBIJA

Balkan je uvek bio možda i najspecifičniji dio Evrope, prije svega zbog svoje raznovrsnosti. Ako bi stranac želio da upozna narode Balkana na zabavan način, teško da postoji zanimljiviji izbor od viceva.

U šalama na račun Balkanaca niko nije pošteđen: Srbi, Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Slovenci, Romi, Bosanci… Upravo se Bosanci smatraju narodom koji ima izrazito kvalitetan smisao za humor, što veoma vjerno oslikavaju kroz čuvene viceve o Muji i Hasi.

Velika većina ljudi koji žive na prostoru gdje se govori srpski i našem bliski jezici sigurno je nekad čuo bar nekoliko viceva o dvojici bosanskih kompanjona koji prolaze kroz urnebesne situacije.

Bosanski vic je jednostavna forma usmene književnosti, koja ima, ili je imala, značajnu ulogu u komunikaciji među ljudima. Komičan prikaz projektovan je kroz četiri lika: pored glavnih, Muje i Hase, tu su i Suljo i Fata.

Ne zna se kada su ovi vicevi tačno nastali, ali ono što je sigurno je da su vremenom postali dio balkanskog folklora, poput, recimo, viceva o tvrdičluku Piroćanaca.

Vicevi o Muji i Hasi nadilaze granice, jer se kao vicevi javljaju i u svim balkanskim državama. Riječ je o dvojici Bosanaca koji svojom pojavom izazivaju smijeh do suza. Mujo je nizak, debeo i zdepast dok je Haso visok, mršav, tanak i vitak. Oni svojim neobičnim, ne pretjerano pametnim, ali često dosjetljivim komentarima izazivaju smijeh.

uljo se pojavljuje kao treći lik, kojeg prva dvojica uvijek prevare i nadmudre, naravno – na urnebesan način, dok je Fata lik koji je najnepredvidljiviji, jer se nerijetko desi da upravo ona bude ta koja namagarči ostalu trojicu.

O popularnosti viceva o Muji i Hasi u prilog govori činjenica da su snimljena dva igrana filma koja se sastoje od ekranizovanih viceva o Muji i Hasi. Komični dvojac su sjajno odigrali bosanskohercegovački glumci Milan Pavlović, koji je u ulozi Muje, i Enis Bešlagić, koji igra Hasu.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )