Male i slasne, mandarine su najsočniji ali i najlakši citrus koji se ljušti. Ovo je samo jedan od razloga zašto bi trebalo da ih uvrstite u svoju ishranu.
Iako su nastale u tropskim šumama Kine, danas se uzgoji mandarina mogu pronaći u mnogim dijelovima svijeta. Za koju god vrstu da se odlučite, nećete pogriješiti jer zahvaljujući svom bogatom sadržaju hranljivih materija, a njeni benefiti po zdravlje su brojni.
Kao i svako citrusno voće, mandarine imaju obilje vitamina C. Takođe imaju umjerenu količinu vitamina A, 100 grama mandarina vam obezbjeđuje približno oko 14 odsto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina, piše"Webmd.com".
Prisustvo ovog vitamina može povoljno uticati i na vašu kožu. Vitamin C igra značajnu ulogu u proizvodnji kolagena u vašem tijelu, a upravo on čini da naša koža izgleda mladoliko. Osim ovog vitamina, mandarine se mogu pohvaliti da u sebi imaju manje količine tiamina, vitamina B6, bakra, kalijuma i vitamina B5.
One između ostalog mogu:
poboljšati zdravlje očiju
učestvovati u sprečavanju moždanog udara
zaštiti vas od gojaznosti
ojačati kosti
doprinijeti uspješnom apsorbovanju gvožđa
čuvati dobro zdravlje kose i kože
potpomoći jačanju imuniteta
učestvovati u oblikovanju mišića
detoksikovati organizam
poboljšati raspoloženje
spriječiti grčeve
Između ostalog, mandarine su odličan izvor vlakana, što govori da njihovom konzumacijom možete pomoći crevima u sprečavanju zatvora i olakšati kontrolu crevnih pokreta.
Dobar su izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak i pravi ravnotežu ritma srca, a pritom sprečava nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija.