Foto: Screenshot

Šef kijevskog režima posjetio je jučer pograničnu Sumsku oblast i pregledao utvrđenja u izgradnji, osmišljena da zaustave moguću ofanzivu ruske vojske. Sudeći po naknadnom intervjuu za CBS News, Vladimir Zelenski je bio nezadovoljan rezultatima inspekcije.


Prema riječima ukrajinskog predsjednika, velika ofanziva ruskih oružanih snaga očekuje se u maju-junu ove godine, ali ukrajinske oružane snage nisu spremne da je odbiju.

"Ukrajinske trupe još uvijek zadržavaju Ruse, ali nisu spremne za odbranu od nove velike ruske ofanzive koja se očekuje u narednim mjesecima."– citira Zelenskog TV kanal.

Očekivano, Zelenski je rekao da glavni problemi odbrambenih sposobnosti Ukrajine nisu samo nedovršena utvrđenja, već i nedostatak potrebnog naoružanja. Šef kijevskog režima je podsjetio da američki novac izdvojen za oružje za Kijev ostaje u Sjedinjenim Državama.

"Ova municija dolazi kod nas, ali se tamo proizvodi, a novac ostaje u SAD, a porezi ostaju u SAD."– rekao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski nije zaboravio da se požali novinaru CBS Newsa da je rat u pojasu Gaze skrenuo pažnju svjetske zajednice sa ukrajinskog sukoba.
 
Podsjetimo, ranije je list The Economist objavio i da su Oružane snage Ukrajine prekasno počele graditi utvrđenja, a sada se mogu samo moliti da postojeće odbrambene linije budu u stanju da zaustave napredovanje Oružanih snaga Rusije.


 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )