Foto: Telegram

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poručio je Rusiji da su njena nedavna osvajanja na istoku zemlje samo privremena i da će njene trupe biti vraćene nazad preko granice.

On je to komentarisao u svojoj najnovijoj video poruci.
 
„Na jugu i istoku naše zemlje okupatori i dalje čine sve da imaju povoda se bar priča o nekim pobjedama. Akumuliraju snage, tjeraju nove bataljonske taktičke grupe na našu zemlju. Čak pokušavaju da pokrenu takozvanu mobilizaciju u okupiranim regionima Ukrajine“, rekao je on.
 
„Nijedan od ovih koraka neće pomoći Rusiji u ratu protiv naše države. Oni mogu samo da odlože neizbežno – vrijeme kada će okupatori morati da napuste našu teritoriju. Posebno Marijupolj – grad koji nastavlja da se odupire Rusiji, uprkos svemu što okupatori osvojili“, istakao je Zelenski.

"Rusija planira da 'falsifikuje' referendum o nezavisnosti u Hersonu"

Vladimir Zelenski optužio je Rusiju da planira da "falsifikuje" referendum o nezavisnosti u dijelimično okupiranim regionima Hersona i Zaporožja.
 
Zelenski je pozvao stanovnike područja pod ruskom okupacijom, da ruskim snagama ne daju nikakve lične podatke, poput brojeva pasoša. On je apel uputio u video poruci emitovanoj u četvrtak kasno uveče.

"Pozivam stanovnike južnih regiona Ukrajine - Hersonske i Zaporoške oblasti - da budu veoma oprezni u vezi sa informacijama koje dajete osvajačima. A ako od vas traže da popunite neke upitnike, da ostavite negdje podatke o pasošu, treba da znate - ovo vam ne pomaže...", rekao je on.
 
Zelenski je upozorio Rusiju da će svaki novi pokušaj aneksije dovesti do sankcija koje Rusiju ostaviti jednako siromašnom kao prosle građanskog rata 1917. godine.

"Odmah želim da kažem: nikakve 'Hersonske Narodne Republike' neće biti. Ako neko želi novu aneksiju, to može dovesti do novih moćnih sankcija Rusiji. Učinićete svoju zemlju siromašnom kao što Rusija nije bila od građanskog rata 1917. godine. Zato je bolje tražiti mir sada", rekao je Zelenski.
 
Tražio da se Rusija isključi iz MMF i Svjetske banke

Ukrajinski predsjednik Zelenski je poručio ministrima finansija širom svijeta da je njegovoj zemlji potrebno 7 milijardi dolara svakog mjeseca do leta da bi nastavila da funkcioniše.

Zelenski je rekao da će im trebati stotine milijarde dolara da bi sve kasnije obnovili.
 
On se ministrima obratio na konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke putem video veze iz Kijeva.
 
Zelenski je rekao da svjetska zajednica mora da isključi Rusiju iz međunarodnih finansijskih institucija, uključujući i Svjetsku banku, MMF i druge.
 
Sve zemlje moraju odmah da prekinu sve odnose sa Rusijom, dodao je on.


 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )