Foto: Nezavisne/Tanjug/AP

Ukrajina godišnje može proizvesti četiri miliona bespilotnih letjelica i ubrzano povećava svoju proizvodnju drugog oružja, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Razgovarajući s desetak šefova stranih proizvođača oružja u Kijevu, Zelenski je rekao da je Ukrajina već sklopila ugovore za proizvodnju 1.5 miliona dronova ove godine.

Proizvodnja bespilotnih letjelica praktično nije postojala u Ukrajini prije početka sukoba u februaru 2022. godine.

"U krajnje teškim uslovima sveopšteg rata pod neprestanim ruskim napadima Ukrajinci su uspjeli izgraditi zapravo novu odbrambenu industriju", kazao je Zelenski.

Ukrajina je utrostručila svoju proizvodnju oružja 2023., a potom je udvostručila u svega prvih osam mjeseci ove godine, kazao je na istom sastanku premijer Denis Šmihal. Ukrajinski zvaničnici nisu predstavili konkretne brojke.

Nakon više od 31 mjeseca rata s Rusijom kojem se ne nazire kraj, Ukrajina sada za odbranu izdvaja gotovo polovinu svog državnog budžeta, oko 40 milijardi dolara.

Kijev takođe prima velike količine vojne i finansijske pomoći od svojih zapadnih saveznika.

Očekuje se da će Rusija, znatno veća i bogatija od svog južnog susjeda, iduće godine povećati svoja izdvajanja na oko 145 milijardi dolara, odnosno za 25 odsto u odnosu na 2024.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da očekuju postepeno smanjivanje sredstava koje primaju iz inostranstva dok će istovremeno njihove odbrambene potrebe nastaviti rasti. Kijev se sve više fokusira na što veću proizvodnju u zemlji.

Šmihal je rekao da vlada namjerava povećati rashode kako bi pojačala rast domaće proizvodnje oružja 2025.

"Budžet za iduću godinu predviđa 65-postotno povećanje sredstava za kupovinu oružja. To je povećanje od gotovo sedam milijardi dolara", rekao je Šmihal na forumu.

Dodao je da je strateški cilj Ukrajine pojačati svoje domaće dalekometne sposobnosti i stvoriti uslove tehnološke prednosti pred ruskim snagama.

Snage Moskve polako napreduju u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, a u srijedu su rekle da imaju potpunu kontrolu nad malim rudarskim gradom Vuhledarom.

Sposobnost napada na ciljeve duboko u Rusiji je prioritet za Ukrajinu. Zelenski već dugo traži dozvolu za korištenje zapadnih dalekometnih projektila za mete u Rusiji, no zasad bezuspješno.

"Jedan od naših strateških ciljeva je ojačati dalekometne sposobnosti ukrajinskog oružja kako ne bi bilo sigurnog područja u evropskom dijelu Rusije gdje 'krhotine' naših dronova i raketa ne mogu doprijeti", poručio je Šmihal.

Nekoliko sporazuma je potpisano između ukrajinskih i stranih kompanija radi proizvodnje municije, različitih vrsta bespilotnih letjelica i popravka zapadne opreme u Ukrajine.

Francusko-njemačka odbrambena grupacija KNDS, koja proizvodi oklopna vozila, objavila je da je otvorila podružnicu u Kijevu, prenosi "Index".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )