Foto: Nezavisne/Tanjug/AP

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u parlamentu predstavio ukrajinski Plan pobjede o kojem se mnogo raspravljalo, iako su neki dijelovi ostali povjerljivi.

Zelenski je Plan pobjede prvo otkrio savezničkim zemljama, prije svega Americi, ali sada su građani Ukrajine imali uvid u neke dijelove plana, koji neće biti u potpunosti objavljen u javnosti.

Plan Zelenskog se sastoji od pet tačaka:

- poziv za pridruživanje NATO-u

- odbrambeni aspekti

- odvraćanje ruske agresije

- ekonomski rast i saradnja

- poslijeratna bezbjednosna arhitektura

Plan uključuje i tri tajna dodatka.

"Ako plan bude podržan, možemo da okončamo rat najkasnije sljedeće godine", rekao je Zelenski u parlamentu.

Pridruživanje Ukrajine NATO savezu stavljeno je na vrh liste. Kijev je podnio zahtjev za pridruživanje u septembru 2022, ali još nije dobio jasan signal od saveznika.

"Razumijemo da je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti. Mi smo demokratska nacija koja je dokazala da može da zaštiti evroatlantski i sopstveni način života", rekao je Zelenski, ali je dodao da će poziv Ukrajini da uđe u NATO pokazati Putinu koliko su pogrešni "njegovi geopolitički proračuni".

Druga tačka naglašava potrebu da se rat dovede na rusku teritoriju, kao što se dogodilo kada su ukrajinske snage ušle u rusku Kursku oblast početkom avgusta.

Ova stavka takođe poziva na ukidanje ograničenja za udare oružjem dugog dometa u Rusiji, piše Kijev Independent, prenosi Blic.

Treća tačka se odnosi na nenuklearno odvraćanje i uključuje jedan tajni dio. Ukrajina predlaže "sveobuhvatni nenuklearni paket strateškog odvraćanja na svojoj teritoriji", koji bi zaštitio zemlju od buduće agresije.

Četvrta tačka govori o ukrajinskom korišćenju prirodnih resursa, kao što su uranijum, titanijum i litijum, koji predstavljaju "potencijal ekonomskog rasta za Kijev i EU".

Ovdje se poziva na jačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije kako bi se smanjila njena sposobnost da nastavi sa agresijom.

Peta tačka se odnosi na poslijeratnu bezbjednosnu arhitekturu Ukrajine.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )