Foto: glassrpske

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je u nedjelju brze promjene u radu vojno-medicinskog sistema Ukrajine i potvrdio smjenu komandanta sanitetskih snaga general-majora Tetjane Ostraščenko.

Ove odluke Zelenskog su potvrđene tokom sastanka koji je predsjednik Ukrajine održao sa ministrom odbrane Rustemom Umerovim, a poklopile su se sa debatom o vođenju 20-mjesečnog rata protiv Rusije i pitanjem koliko brzo se odvija kontraofanziva na istoku i jugu, prenosi Rojters.
 
 
Na sastanku sa ministrom odbrane Umerovim postavljeni su prioriteti. Ostalo je malo vremena za postizanje rezultata. Potrebna je brza akcija za promjene - rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.
 
 Potvrđujući smjenu Ostraščenko sa mjesta komandanta sanitetskih snaga ukrajinske vojske, on je istakao da je potreban fundamentalno novi nivo medicinske podrške za ukrajinske vojnike, dodajući da to pitanje podrazumijeva i mere kao što su digitalizacija i bolja komunikacija.
 
 Zadatak je jasan, kao što je već više puna naglašeno u javnosti, pogotovo među zdravstvenim radnicima na bojištu, potrebna nam je temeljna promjena zdravstvene podrške za naše vojnike - rekao je Zelenski.
 
 
To, kazao je, uključuje razna pitanja - bolje zavoje, digitalizaciju i bolju komunikaciju.
 
 
Umerov je promjene potvrdio na Telegramu i dodao kako je glavni prioritet digitalizacija, "taktička medicina" i rotacija osoblja u službi.
 
 
Ukrajinski vojni izvještaji o onome što je opisano kao "napredovanje u oslobađanju okupiranih područja na istoku i jugu", prošle su nedjelje potvrdili da su trupe preuzele kontrolu nad istočnom obalom rijeke Dnjepar u južnom dijelu Hersonske oblasti.
 
 Glavni zapovednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Žaluzni, rekao je da rat ulazi u novu fazu kad je Ukrajini potrebno više sofisticirane tehnologije kako bi se suprotstavila ruskoj vojsci.
 
 Iako je više puta rekao da će za napredovanje biti potrebno vremena, Zelenski je opovrgnuo da je rat ušao u pat-poziciju i pozvao zapadne partnere Kijeva, uglavnom SAD, da održe nivo vojne pomoći Ukrajini.
 
 Ostraščenko je zamenio general-major Anatolij Kazmirčuk, šef vojne bolnice u Kijevu.
 
 
Razrešenje Ostraščenko stiže nedjelju dana nakon što je jedan ukrajinski medij napisao kako je, nakon konsultacija s zvaničnicima odgovornima za pružanje medicinske pomoći vojsci, postalo jasno da je njena smjena, kao i smene još nekoliko osoba, nužna.
 
 Ukrajinska vlada razriješila je dužnosti dvojicu visokih zvaničnika sajber odbrane zbog istrage o navodnim pronevjerama u toj oblasti, saopštio je danas zvaničnik vlade Taras Melničuk.
 
 
Kako je naveo na svom Telegram kanalu, razrješeni su šef Državne službe za zaštitu specijalnih komunikacija i informacija Ukrajine (ŠSCIP) Jurij Ščihol i njegov zamenik Viktor Žora, prenosi Rojters.
 
 
Tužioci za borbu protiv korupcije saopštili su prethodno da vode istragu protiv zvaničnika sajber odbrane zbog njihove navodne uloge u zaveri za pronevjeru 62 miliona ukrajinskih hrivni (oko 1,5 miliona evra) tokom 2021. godine.
 
 U zaveri je navodno učestvovalo šest osoba, a tužilaštvo nije saopštilo imena zvaničnika protiv kojih se vodi istraga, prenosi portal Blic.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )