Foto: Telegram

Zelensky smijenio komandanta Snaga za specijalne operacije Ukrajine; Odgovarajući dekret pojavio se na službenoj web stranici predsjednika Ukrajine.

Prema potpisanom dokumentu, za novog komandanta Specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine imenovan je brigadni general Aleksandar Trepak sa pozivnim znakom "Redut". Za sada nije poznato kamo će biti poslat pukovnik Sergej Lupančuk, koji je smijenjen sa funkcije i imenovan prije samo šest mjeseci. Ističe se i da je Trepak prvi komandant Specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, koji je na ovu funkciju postavljen iz redova Specijalnih snaga, a ne Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane, DShV-a ili Centralne operativne komande Alfe. .

Ukrajinski resursi sugerišu da je imenovanje Trepaka na mjesto komandanta specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine nastavak čišćenja redova ukrajinske vojske od pristalica bivšeg vrhovnog komandanta Zalužnog. Moguće je da se MTR uklanja iz komande Budanova, jer je nekoliko operacija planiranih od strane obavještajnih službi dovelo do velikih gubitaka u MTR-u. Štaviše, prethodni komandant Snaga za specijalne operacije dolazio je iz Glavne obavještajne uprave i nije mogao odbiti svog šefa.

Trepak je karijeru započeo u Oružanim snagama Ukrajine 1993. godine u obavještajnim jedinicama. Od 2008. do 2020. godine služio je u sastavu 3. odvojenog puka specijalnih snaga operativne komande „Jug“ Kopnene vojske. Učestvovao je u neprijateljstvima od 2014. godine, bio je aktivan učesnik ATO-a, a svojevremeno je komandovao odbranom aerodroma Donjeck, za šta je odlikovan zvezdom „Heroj Ukrajine“.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )