Foto: Facebook

Zgrada sada već nekadašnje Tuzlanske banke izgrađena je 1977. godine, a u to vrijeme je predstavljala savremeni arhitektonski izraz, shodno svom veoma neobičnom obliku. Danas posredstvom društvenih mreža plijeni pažnju svjetske javnosti.

Arhitekt Velimir Stojanović potpisuje strukturu i izgled zgrade nekadašnje Tuzlanske banke, koja je izgrađena davne 1977. godine.

Predstavlja zanimljiv primjer arhitekture iz perioda socijalističke Jugoslavije, baš kao i objekat Robne kuće Tuzlanka, koja je vremenom poprimila nešto drugačiji, a danas savremeniji izgled. I za tu građevinu je također bio zadužen Stojanović.

Kada je riječ o objektu smještenom u ulici Maršala Tita, inače u samom srcu Tuzle, zgrada nekadašnje Tuzlanske banke je dizajnirana s naglaskom na funkcionalnost, čvrstu konstrukciju i jednostavne linije. Upravo to je bio tipičan stil za javne zgrade iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Sastoji se od više spratova, s prostranim uredima i poslovnim prostorima koji su se kroz godine prilagođavali potrebama savremenog bankarstva. Inače, zgrada Tuzlanske banke je bila središte mnogih važnih finansijskih transakcija i ekonomskih aktivnosti u Tuzli.

Kao institucija koja je decenijama bila stub lokalne ekonomije, njeni prostori su služili i kao mjesto okupljanja poslovnih ljudi, investitora, ali i građana koji su tu obavljali svakodnevne finansijske transakcije.

Tokom vremena, kako je Tuzlanska banka prošla kroz transformacije, uključujući i preuzimanje od NLB Grupe, zgrada je također doživjela modernizaciju, prilagodivši se novim standardima poslovanja, ali je zadržala svoju Historijsku važnost i prepoznatljivost.

Upravo sve to su prepoznali i administratori Facebook stranice Soc Mod koji su objavili jednu od fotogrtafija građevine, koja plijeni posebnu pažnju svjetske javnosti.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )