Foto: crna-hronika.info

Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini doživjelo je značajne promjene, a rastuća potražnja, smanjena ponuda i rast cijena stambenih objekata potaknuli su mnoge da razmotre izgradnju vlastitog doma. U tom kontekstu, potencijalni graditelji sve češće biraju između zidane i montažne kuće. Tradicionalno, zidane kuće dominiraju tržištem, no montažne kuće postaju sve popularniji izbor zbog svojih specifičnih prednosti.

Toplotna i zvučna izolacija zidane kuće često je bolja, što znači niže troškove grijanja i hlađenja, te viši nivo komfora za stanare. Na tržištu nekretnina, zidane kuće i dalje imaju višu vrijednost u poređenju s montažnim.

Međutim, dužina gradnje je jedan od najvećih izazova, jer izgradnja često traje godinu dana ili duže. Troškovi su veći zbog upotrebe skupljih materijala kao što su cigla i beton, a budući vlasnici moraju biti spremni na ograničene mogućnosti prilagođavanja strukture nakon završetka gradnje.

S druge strane, montažne kuće postaju sve privlačnije zbog svoje brzine izgradnje. Montažna kuća može biti izgrađena za nekoliko mjeseci, a troškovi su niži zbog optimizovanih materijala i standardizovanog procesa gradnje.

Iako starije generacije ostaju skeptične prema ovoj vrsti gradnje, mlađe generacije prepoznaju njihove prednosti.

Jedan od ključnih benefita montažnih kuća je energetska efikasnost. Korištenje prefabrikovanih materijala smanjuje građevinski otpad, a mnogi modeli nude visok nivo energetske štedljivosti, što je atraktivno za ekološki osviještene kupce. Montažne kuće nude i veću fleksibilnost u dizajnu, omogućavajući prilagođavanje potrebama vlasnika.

Cijene montažnih kuća u Bosni i Hercegovini porasle su u posljednje tri godine, pa se sada kreću između 750 KM po kvadratnom metru za visoki roh-bau do 950 KM po kvadratu za kuću po sistemu “ključ u ruke”. Troškovi zidane kuće su generalno veći zbog upotrebe skupih materijala, ali i temelja koji su značajno skuplji nego kod montažnih objekata.

Prema posljednjim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, potražnja za montažnim kućama, posebno za izvoz, i dalje je stabilna. Iako je u prvih šest mjeseci 2024. zabilježen blagi pad izvoza montažnih kuća, interes za njih, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, ne jenjava.

Kada je u pitanju izbor između zidane i montažne kuće, sve ovisi o budžetu, vremenskim okvirima i željama budućih vlasnika. Zidane kuće pružaju dugoročnu stabilnost i otpornost na izazove vremena, dok montažne kuće nude bržu gradnju i veću prilagodljivost po nižoj cijeni.

Konsultacija sa stručnjacima iz građevinske industrije, može biti ključna kako bi se donijela najbolja odluka u skladu s potrebama i mogućnostima.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )