Foto: Twitter

Prva svjetska fabrika za proizvodnju humanoidnih robota trebala bi biti otvorena ove godine u Salemu u Oregonu

Riječ je o kompaniji Adžiliti robotiks, koja je saopštila da su pripreme za otvaranje proizvodnje jedinice RoboFab u punom zamahu. Fabrika se počela graditi prošle godine.
 
– Otvorenje naše fabrike označava ključni trenutak u istoriji robotike, početak masovne proizvodnje komercijalnih humanoidnih robota – izjavio je Damion Šelton, direktor i suosnivač kompanije.
 
Ova fabrika će moći proizvoditi 10.000 robota godišnje. Kompanija je 2020. godine predstavila dvonožnog bezglavog robota pod nazivom Digit, kojeg je sama dizajnirala i proizvela te time napravila značajan korak naprijed u svijetu robotike, posebno u kada je riječ o robotima koji se kreću pomoću nogu te humanoidnom dizajnu.
 
– Digit smo napravili tako da riješi probleme današnje radne snage poput povreda, burnouta, nedostatka radne snage i slično, a sve s krajnjom vizijom omogućavanja ljudima da “više budu ljudi”. Kada razvijate novu tehnologiju da unaprijedite društvo, najvažnija prekretnica je mogućnost proizvodnje te tehnologije u razmjerima u kojim ona može imati stvaran i širok utjecaj – dodao je Šelton.

Fabrika ima kapacitet da na godišnjem nivou proizvodi 10.000 naprednih robota. U prvoj godini nakon otvaranja fabrike plan je proizvesti nekoliko stotina robota. Kada bude potpuno operativna, RoboFab fabrika će imati više od 500 radnika.

Adžiliti robotics je nedavno unaprijedio robota Digit kako bi postao sposobniji i svestraniji. Novost je cilindrična glava s dva animirana LED oka dizajnirana u svrhu izvršavanja logističkih zadataka. Robot je dizajniran za različite aplikacije, distribuciju i industrijsku automatizaciju. Njegov humanoidni izgled i pokreti mu omogućavaju da se adaptira različitim aktivnostima za koje je potrebna pokretljivost i sposobnost manipulacije. Takođe, robot je specijalno dizajniran da bude siguran u okruženjima gdje ima ljudi te se bez problema može kretati među njima dok izvršava različite zadatke.

Digit će imati i funkciju u novoj fabrici jer će obavljati zadatke kao što su premještanje, utovar i istovar. Kupci robota mogu očekivati prve isporuke 2024. godine, dok je opšta dostupnost na tržištu predviđena za 2025. godinu, piše Klix.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )