Foto: AMERICAN ACADEMY OF DERMATOLOGY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Herpes može biti zaista veliki problem kako estetski, tako i zdravstveni. Herpes ne samo da ne izgleda lijepo, već predstavlje i alarm da je imunitet opao i da vaše tijelo nije u zavidnom stanju.

Pored antivirusnog lijeka i masti i krema, herpes virus se može liječiti i prirodnim putem.  Ulje čajnog drveta ima pozitivno dejstvo i prema nekim istraživanjima, zaključuje se da može smanjiti vrijeme trajanja virusa i do 5 dana.

Propolis je uvek dobro imati u kući, jer je jedan od boljih prirodnih preparata koji podstiče jačanje imuniteta. Sadrži antigljivična i antivirusna svojstva. Samim tim što jača imunitet, smanjuje mogućnost da se javi herpes virus. Simptome herpesa može smanjiti i unošenje cinka i vitamina C.

Ono što dodatno smanjuje pojavu herpesa je esencijalna aminokiselina, poznatakao L – Lizin, koju ljudsko tijelo ne može da proizvodi samostalno. Ona se može uzimati kao poseban dodatak ishrani ili kroz hranu, pri čemu tada djeluje mnogo bolje i efektivnije.

Heljdino brašno je još jedna prirodna smeša koja pomaže kod herpesa. Brašno se pomiješa sa mlakom vodom i tako dobijena smješa se maže preko bolnih dijelova.  Treba pomenuti i bundevino ulje i bijeli luk koji pomješan sa medom može i te kako da umanji bolove upaljenih dijelova kože.

Herpes virus se ne može trajno izliječiti, ali se svakako mogu preduzeti određeni koraci, kojim se smanjuje mogućnost njegovog ponovnog  javljanja.

Kako bi se spriječilo širenje virusa, potrebno je ne dirati inficirana mesta, koja uvek moraju biti očišćena i suva.

Što više odmora, manje stresa, pravilna ishrana puna proteina, što više fizičke aktivnosti i vitamina kako bi imunitet ojačao. Jedino tako ćete sačuvati organizam od herpes virusa, a tu vam mogu pomoći i neki od prirodnih lijekova.

Mlijeko
Navlažite pamučnu tkaninu mlijekom sa 1,5% mlečne masti i nanesite na zahvaćeno mjesto sa herpesom (ako nemate mlijeko potrebnog sadržaja masti, možete koristiti bilo koje). Nemojte ulanjati mlijeko sve dok se samo ne osuši. Ponovite ovu proceduru svaka 2-3 sata i herpes bi trebalo da nestanu do večeri.

Sladić
Korijen sladića,odličan je lek za herpes. Sameljite u prah, dodajte prokuvanu vodu da dobijete kašastu masu i nanesite direktno na osip. Ovu proceduru je najbolje uraditi prije spavanja i tek ujutru isprati ostatke sladića sa lica.

Bijeli luk
Bijeli luk je takođe odličan za herpes. Iscijedite jedan čen belog luka i dobijenu kašu nanesite na bolno mjesto. Ova metoda je pogodna samo za kućno liječenje, ali je izuzetno efikasna!

Eterično ulje nane
Za razliku od bijelog luka, esencijalno ulje mente ne samo da lijepo liječi osip od herpesa, već i odlično miriše. Nanosi se na upaljeno područje kože tri puta dnevno. Ovo je najbolji lijek za herpes na usnama!
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )