Foto: Klix

Nogometaši Zrinjskog slavili su vrlo važnu pobjedu na gostovanju Tirani na prelijepoj Kombetare Areni rezultatom 1:0 i tako se približili trećem pretkolu Konferencijske lige.

Nakon ispadanja iz Lige prvaka od moldavskog Sheriffa, nogometaši Zrinjskog voljom žrijeba spojeni su s prvakom Albanije Tiranom i tu su se smatrali blagim favoritom. Šanse za plasman u narednu fazu sada su još veće nakon gostujuće pobjede.
 
Zrinjski je od starta znao po šta je konkretno došao. U 11. minuti Ivan Jukić spretno dolazi do jedne "ničije" lopte u gužvi, protivnički igrač ga ruši, a sudija s Kipra pokazuje na bijelu tačku.
 
Loptu je uzeo Nemanja Bilbija i silovitim udarcem pogodio s bijele tačke za vodstvo gostiju. Golman Visar Bekaj bio je blizu da odbrani šut, ali je snažan udarac ipak odsjeo u mreži.
 
Nakon gola Zrinjski je nastavio sjajnu inicijativu. Bilbija je mogao riješiti mnogo toga u 23. minuti, ali je iz situacije "jedan na jedan" Bekaj izašao kao pobjednik.

 
Do odlaska na odmor golman Bekaj postao je pravi heroj Tirane. U 33. minuti odbranio je dobru šansu za Marija Tičinovića, a onda i za Niku Jankovića četiri minute kasnije. Rezultatom 0:1 otišlo se na odmor.

Nastavak donosi potpuno drugačiju sliku na terenu. Očigledno je trener gostiju Sergej Jakirović tražio oprezniju igru te da Plemići "stanu na loptu", što se i dogodilo.

Mudro je Zrinjski čuvao loptu i rezultat i nije dozvolio velike šanse Tirani. Dobru šansu domaćin je kreirao u 60. minuti preko Taulanta Seferija, ali je golman Josip Čondrić pravovremeno napustio gol-liniju i uhvatio opasan centaršut.
 
U 70. minuti konačno šansa za Zrinjski u drugom poluvremenu. Jukić je glavom šutirao, ali je njegov udarac od bloka otišao u korner.
 
Do kraja utakmice igralo se mirno. Zrinjski je odlično branio napade u ranoj fazi organizacije igre Tirane tako da većih prilika za Albance nije ni bilo.
 
No, u posljednjim trenucima utakmice "meč-lopta" za Zrinjski i "karta" za treće pretkolo. Mario Ćuže je trčao sam s centra ka golu Bekaja i pokušao ga je lobovati, ali mu je albanski golman uhvatio pokušaj i tako ostavio svojoj ekipi kakvu-takvu šansu za plasman dalje.
 
Ostalo je 0:1 tako da Mostarci imaju vrlo lijepu prednost pred revanš koji je zakazan za devet dana na stadionu Pod Bijelim Brijegom čija rekonstrukcija još nije počela zbog ozbiljnih planova Zrinjskog u Evropi.
 
Pobjednik ovog dvomeča u trećem pretkolu Konferencijske lige igrat će protiv boljeg iz okršaja Tobola (Kazahstan) i Lincolna (Gibraltar).
 
Rezultat i strijelac:
 
Tirana - Zrinjski 0:1 (Bilbija 12')
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )