Foto: Srpskainfo

Platforma za video konferencije "Zum" objavila je da kupuje firmu Fajv9 (Five9), provajdera softvera za kontakt centar u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7 milijardi dolara.

Ovo je prva akvizicija Zuma u okviru njegovih priprema za postpandemijsko vrijeme kada se zaposleni vrate u kancelarije, i druga najveća u američkom tehnološkom sektoru ove godine, iza Majkrosoftove planirane kupovine Nuans Komjunikejšensa za 16 milijardi dolara, prema podacima FaktSeta.

Tržišna kapitalizacija Fajv9 iznosila je u petak na zatvaranju Njujorške berze 11,9 milijardi dolara, ili 177,60 dolara po akciji, prenosi CNBC.

Prema saopštenju Zoom-a, akcionari firme Fajv9 dobiće 0,5533 akcija Zoom Video Komjunikejšensa za svaku akciju koju poseduju u Fajv9. Time se vrijednost Fajv9 podiže na 200,28 dolara po akciji, što je premija od 13 posto u odnosu na cijenu na zatvaranju u petak.

Zoom je među 16 najuspešnijih rastućih kompanija u minulih 16 mjeseci, otkako je korona pandemija nenadano primorala poslodavce širom svijeta da zatvore kancelarije i prisilila zaposlene u raznim djelatnostima da posao obavljaju od kuće i da poslovnu komunikaciju obavljaju u video formatu.

Nakon skoka prihoda za 326 posto prošle godine, Zum se suočava sa prirodnim usporavanjem jer se kompanije ponovo otvaraju i sastanci ponovo održavaju “licem u lice”. Mada je lansirao nove proizvode, računajući na predstojeće promjene u svom poslovanju, Zum je sada toliko veliki da je malo vjerovatno da će njegov organski rast zadovoljiti investitore na Vol Stritu, ocjenjuje CNBC.

Takođe su mu potrebni novi izvori prihoda, jer Majkrosoft pojačava tržišnu utakmuicu svojom ponudom video četovanja na platformi Timovi.

Cena akcija Zoom-a je porasla lani za skoro 400 procenata, ali je od oktobra, kada je dostigla vrhunac, u padu za 36 odsto.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )