Foto: Arhiva

Ruski i bjeloruski igrači moći će da se takmiče na Vimbldonu ovog ljeta nakon što je Ol Ingland klub ukinuo zabranu koju je nametnuo prošle godine, javlja Bi-bi-si.

Oni će ove godine moći da se pojave "pod uslovom da se takmiče kao neutralni sportisti" i da budu u skladu sa određenim uslovima.
 
Predsjednik Ol Ingland kluba u kome se održava Vimbldon Ijan Hjuit rekao je da ovo nije bila laka odluka.
 
"Ovo je bila nevjerovatno teška odluka, koja nije donijeta olako ili bez velike pažnje za one na koje će to uticati.
 
Odluka takođe pokriva druge britanske događaje koji se održavaju uoči Vimbldona, prije svega turnire u Kvinsu i Istbornu.
 
Uslovi koje igrači moraju da ispoštuju uključuju:
 
Saglasnost da ne podržavaju rusku i/ili bjelorusku državu ili njihove režime i lidere.

Ne primaju finansijska sredstva od ruskih i/ili bjeloruskih država, uključujući sponzorstvo od kompanija kojima one upravljaju ili kontrolišu.

Izvan Vimbldona i britanskih događaja, igrači su mogli da se takmiče na svojim turnejama kao neutralni - uključujući i druge grend slemove - dok su Vimbldon i Asocijacija za laun tenis (LTA) kažnjeni zbog svojih odluka prošle godine".

AELTC je saopštio da je njegov najnoviji potez napravljen nakon razgovora sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva, LTA i međunarodnim zainteresovanim stranama.
 
Ruski trio Daniil Medvedev, Andrej Rubljov i Darija Kasatkina – koji su svi u prvih 10 na muškoj i ženskoj rang-listi – među najistaknutijim su imenima koja mogu da se vrate na šampionat, zajedno sa drugom teniserkom svijeta Bjeloruskinjom Arinom Sabalenkom, koja osvojio Australijan open ranije ove godine.
 
Igrači i njihovo pomoćno osoblje moraće da potpišu izjave o neutralnosti da bi mogli da se takmiče.
 
Kazne za kršenje deklaracija će se kretati od novčanih kazni do isključenja sa turnira.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )