Foto: mozzartsport.com

Danac potvrđen kao pojačanje Nerazura

Transfer saga je okončana: Kristijan Eriksen je od danas novi igrač milanskog Intera sa kojim je potpisao ugovor do leta 2024. godine! 

Eriksen dolazi iz Totenhema u transferu teškom samo 20.000.000 evra. Doduše, Inter će platiti i dodatnih 1.000.000 evra Eriksenovim bivšim klubovima kroz sredstva solidarnosti. Iako je to bila Totenhemova obaveza. Ipak, Spursi su uspeli da nateraju Inter da plati i taj milion. Takođe, Totenhemu ide i sav prihod od prijateljske utakmice koja je zakazana kao deo transfera.

Na kraju je Inter pristao na sve Totenhemove uslove. Nerazuri su počeli pregovore sa ponudom od samo 10.000.000 evra koja je rasla na 12.000.000, pa na 15.000.000, pa na 17.000.000 i na kraju na došlo do 20.000.000 evra na kojima je Totenhem insistirao. Doduše, uključeni su i neki bonusi tako da Totenhem neće dobiti sve odjednom. 

Ali uzalud su Totenhemu sve te male pobede u pregovorima. Ovo će verovatno biti najgori milioni koje je Danijel Levi zaradio otkako je u Totenhemu. A verovatno i u istoriji kluba. Totenhem je mnogo više izgubio nego što je dobio u tih 20.000.000 evra. Eriksen je igrač čija je realna tržišna vrednost danas oko 100.000.000 evra.

Da i ne pominjemo šta je Totenhem izgubio na terenu. Eriksen je u prethodnim godinama bio srce i duša tima. Najbolji igrač uz Harija Kejna i jedan od najzaslužnijih što je Totenhem od prosečnog tima iskočio u kategoriju jednog od najboljih u Evropi i došao do finala Lige šampiona.

Kako je Totenhem dozvolio ovakav debakl?

Koštala ih je klupska politika škrtosti i nedostatka ambicije. Kada je Eriksen bio najbolji igrač tima, Totenhem ga je držao na starom ugovoru od 75.000 funti nedeljno bruto. Oko 4.500.000 evra godišnje bruto, odnosno oko 2.000.000 evra po sezoni neto. Iako su svakakve “šuše” po Premijer ligi zarađivale više. Istovremeno su veće plate u Totenhemu imali Kejn (tri puta veću), Dele Ali, lamela, Aldervajreld, Loris i još neki.

Kada je Totenhemu postalo jasno da mora da nagradi Danca, bilo je kasno…

Eriksen je rešio da četiri godine ostane na istom ugovoru, ali da ga ne produži i da ode džabe na kraju ove sezone. Nadali su se u Totenhemu da će Eriksen omekšati i da će ipak pristati na novi ugovor. Nagovarali su ga duže od godinu dana, nudili tri puta veću platu, ali zakasnili su. Kada im je Real letos nudio oko 70.000.000 evra, odbili su i tražili preko 100.000.000 evra. I dalje su se nadali da će Eriksen potpisati novi ugovor. Rizikovali su i prevarili se…

Danac je ostao pri čvrstom stavu da napusti Totenhem. Što zbog finansijske potcenjenosti i nekorektnosti kluba u ranijim godinama, što zbog nedostatka ambicije u klupskoj upravi da konačno iskorači, dovede velike igrače i bori se za titule. Eriksen je pored novca želeo nešto i da osvaja u karijeri. A procenio je da to u ovakvom Totenhemu nije moguće… 

Bio je to signal za Interovog direktora Bepea Marotu koji se u Juventusu proslavio dovođenjem igrača kojima ističu ugovori. Na taj način je doveo Pirla, Pogbu, Kediru, Evru, Komana, Ljorentea, Džana, Danija Alvesa i još neke… Navike je zadržao i u Interu. Namirisao je Eriksenovu situaciju i počeo da ga nagovara od oktobra. Polako je stezao obruč i dogovorio besplatan transfer za leto. Međutim, klubovi poput Mančester Junajteda, Juventusa, Pari Sen Žermena, pa čak i Barselone su i dalje kružili oko Eriksena i Marota nije smeo da čeka leto i besplatan transfer. Potpuno svestan Totenhemove ćorsokak situacije, počeo je isrpljujuće pregovore sa Spursima oko obeštećenja. Nije hteo da plati 20.000.000 evra za igrača kojem na leto ističe ugovor, ali je na kraju platio. Nije smeo da zbog 20.000.000 evra rizikuje gubitak zvezde poput Eriksena.

Sa igračem je odavno imao sporazum. Eriksen je potpisao ugovor do leta 2024. godine uz godišnju platu od 7.500.000 evra fiksno i 1.500.000 evra kroz lako ostvarive bonuse. U pitanju je neto suma. Biće najplaćeniji igrač u ekipi (Lukaku zarađuje 7.500.000 evra godišnje) i jedan od najplaćenijih fudbalera u Seriji A. Ali po rejtingu i statusu to i zaslužuje. Samo još da opravda ovoliko poverenje. 

Inter ga je predstavio na zanimljiv način. Transfer je potvrđen fotografijama Eriskena iz milanske Skale. I izgleda da je baš to ono što je čekao Konteov Inter. Umetnik na sredini terena koji će povezati redove, postati neosporni plejmejker i vođa poput Veslija Snajdera nekada. Na momente je mladi Sensi pokazivao te kvalitete, ali on je još zelen i sklon je povredama. Ostatak Interovog veznog reda (BarelaGaljardiniBrozovićVesinoBorha Valero...) više su radnici nego umetnici. Eriksen je i jedno, i drugo. Otkako je debitovao za Totenhem leta 2013. godine, Eriksen je rekorder Premijer lige po broju asistencija (62, iza su De Brujne sa sa 60 i David Silva sa 59 ), po broju golova postignutih šutevima van šesneasterca (23, iza su Sigurdson Kutinjo sa po 18) i po broju stvorenih šansi saigračima (571, iza su Ozil sa 551 i Azar 520 stvorenih šansi). Plejmejker u pravom smislu te reči. 

Danac je treće pojačanje Intera ove zime. Pre njega su sa Ostrva stigli i bekovi/krila Ešli Jang iz Mančester Junajteda i Viktor Mozes iz Čelsija. A Antonio Konte traži još dva pojačanja. Klasičnog centarfora sidraša koji će biti rezerva Lukakuu i centralnog veznog ako ode Vesino. Za prvu ulogu su kandidati Fernando Ljorente iz Napolija i Olivije Žiru iz Čelsija, a za drugu Juraj Kucka iz Parme i Čarls Arangiz iz Leverkuzena. 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )