Foto: Nezavisne novine

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma komentarišući odluku Ustavnog suda BiH koji je, na njegov zahtjev van snage stavio Izborni zakon Republike Srpske, rekao je da je suština te odluke da u "jednoj državi ne mogu biti dva izborna sistema".

"Ovdje su stvari poputno jasne. Namjera im je bila u potpunosti preuzeti nadležnosti CIK-a i da se svi segmenti izbornog zakona sa nivoa BiH prebace na novi entiteta RS. Cilj je da vladajuća koalicija, koja se plaši transparentnosti, i dalje drži sve pod kontrolom i zadrži političku moć. Cilj su bili izbori ne po volji glasača nego po volji birača. Ovakva stvar neće proći, ne samo po pitanju izbornog zakona, nego bilo kojeg antiustavnog akta ili aktivnosti. Oni neće proći ni sada, niti u narednom periodu. Bićemo do kraja budni", rekao je Zvizdić.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BIH stavio je van snage Izborni zakon Republike Srpske koji je na snagu stupio 17. jula. Isti taj dan, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti, istovremeno tražeći privremu mjeru. Samo dva dana kasnije Ustavni sud BiH zatražio je izjašnjenje Narodne skupštine Republike Srpske, a već 24. jula održao vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je donio privremenu mjeru.

Republika Srpska, odnosno Narodna skupština, Izborni zakon Republike Srpske donijela je u aprilu, i to nakon što je Kristijan Šmit, nametuno izmjene Izbornog zakona BiH. Prvobitno, zvaničnici Republike Srpske tvrdili su da će lokalne izbore u Republici Srpskoj organizovati po Izbornom zakonu Republike Srpske, međutim na kraju su pristali da na izbore idu po "Šmitovim pravilima", prenose Nezavisne.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )