Više oporavljenih od zaraženih: Za dvije sedmice broj kovid pacijenata u Srpskoj smanjen za 30 odsto

U protekla 24 časa, u Srpskoj je korona virus potvrđen kod još 87 osoba, što je 11 odsto od ukupnog broja testiranih.

FOTO: srpskainfo.com

U zdravstvenim ustanovama u RS od kovida se liječe 534 pacijenta, dok je na respiratorima 55 ljudi.

U protekle dvije sedmice, broj osoba na bolničkom liječenju manji je za 239 ili za 31 odsto. S druge strane, 1. maja je na respiratorima bilo 78 ljudi ili za 23 više nego što ih je trenutno.

U ovom periodu, korona virus je potvrđen kod 1.412 građana Srpske, dok je od posljedica kovida preminule 193 osobe. Od početka maja, od korona virusa oporavilo se ukupno 1.616 ljudi.

Pored smanjenja broja pacijenata u bolnicama, ohrabruje i to što u proteklom periodu bilježimo i pad procenta pozitivnih na SARS-CoV-2, u odnosu na ukupan broj testiranih.

Trenutno su u Srpskoj 15.332 aktivna slučaja pozitivna na korona virus, od čega je svaki 29. na bolničkom liječenju. Početkom ovog mjeseca, od ukupnog broja aktivnih slučajeva, hospitalizovan je bio svaki dvadeseti zaraženi.

Epidemiološka situacija u RS jeste u fazi stabilizacije, ali, kako upozorovaju stručnjaci, još nije vrijeme za bilo kakvo opuštanje. Naglašavaju da je virus i dalje prisutan, te da se vrlo lako može desiti da, ukoliko budemo kršili mjere prevencije, opet dođe do pogoršanja.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram